Maar wat is dementie nu eigenlijk is en hoe ga je om met mensen met dementie?
Wat is dementie?
Dementie is de naam voor een combinatie van symptomen (een syndroom), waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes. De ziekte van Alzheimer (vaak kortweg alzheimer genoemd) is de meest voorkomende vorm van dementie, 65% van de mensen met dementie heeft deze vorm van dementie. De aandoening is vernoemd naar Alois Alzheimer, een Duitse psychiater en neuroloog. De aandoening komt vooral voor bij mensen ouder dan 65 jaar.
In het begin van de ziekte vallen meestal de geheugenproblemen op. Later krijgt de persoon met dementie problemen met denken en taal. Ook kan hij of zij te maken krijgen met veranderingen in karakter en gedrag. Naarmate de ziekte erger wordt, verliest iemand met dementie steeds meer de regie over zijn eigen leven en wordt steeds afhankelijker van de hulp van anderen. Dagelijkse handelingen worden steeds moeilijker. Er bestaan nog geen geneesmiddelen voor de ziekte van Alzheimer en de andere vormen van dementie.
De jongere bewoners in Lisidunahof hebben veelal Frontotemporale dementie (FTD), dit is een overkoepelende term voor verschillende syndromen die gekenmerkt worden door gedragsveranderingen en taalstoornissen ten gevolge van een verschrompeling van de voorste delen van de hersenen. De ziekte treft vaak relatief jonge mensen (<65 jaar), waardoor de veranderingen een grote invloed hebben op het gezin, het werk en het sociale leven van de persoon.
Bewoners & vrijwilligers
Vrijwilligers vormen een onmisbare schakel in het welzijn van de bewoners van Zorgcentrum Lisidunahof. Zij leveren een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit van leven van de bewoners. Lisidunahof hecht veel waarde aan de betrokkenheid van en samenwerking met vrijwilligers. Er is immers een gemeenschappelijk doel: goede zorg en welzijn bieden. De samenwerking draagt er aan bij dat beter tegemoet gekomen kan worden aan de behoeften en wensen van de bewoners en aan het realiseren van activiteiten die anders niet aangeboden zouden kunnen worden. Ook kunnen vrijwilligers een brug naar de samenleving vormen. Zij brengen de buitenwereld binnen. Omgekeerd kan Lisidunahof laten zien welke wereld schuil gaat achter al hun vormen van zorg, welzijn en dienstverlening.
Graag geven we een aantal tips mee:
- Zeg duidelijk wie je bent en wat je komt doen
- Leg contact, met aandacht: wanneer iemand in een rolstoel zit, zak door je knieën en praat op ooghoogte, kijk je vriendelijk en pak je evt de hand van diegene
- Hou het simpel, stel 1 vraag tegelijk (en wacht op het antwoord, minstens 5 tellen!!! Je krijgt echt antwoord maar het duurt even)
- Neem de persoon serieus en lach hem/haar niet uit!!! Probeer er achter te komen wat iemand precies bedoeld, door door te vragen. Of praat mee en toon belangstelling.
- Vraag niet naar specifieke dingen als “heeft u kinderen en hoeveel”etc.
Voor vragen kun je contact opnemen met:
Mirjam Guldemond (moeder van Mika groep 6): mirjam@mirjamguldemond.nl, 06-23332464 of even binnen lopen in groep 7-8.