Wat is dementie?
Dementie is de naam voor een combinatie van symptomen (een syndroom), waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes. De ziekte van Alzheimer (vaak kortweg alzheimer genoemd) is de meest voorkomende vorm van dementie, 65% van de mensen met dementie heeft deze vorm van dementie. De aandoening is vernoemd naar Alois Alzheimer, een Duitse psychiater en neuroloog. De aandoening komt vooral voor bij mensen ouder dan 65 jaar. In het begin van de ziekte vallen meestal de geheugenproblemen op. Later krijgt de persoon met dementie problemen met denken en taal. Ook kan hij of zij te maken krijgen met veranderingen in karakter en gedrag. Naarmate de ziekte erger wordt, verliest iemand met dementie steeds meer de regie over zijn eigen leven en wordt steeds afhankelijker van de hulp van anderen. Dagelijkse handelingen worden steeds moeilijker. Er bestaan nog geen geneesmiddelen voor de ziekte van Alzheimer en de andere vormen van dementie. De jongere bewoners in Lisidunahof hebben veelal Frontotemporale dementie (FTD), dit is een overkoepelende term voor verschillende syndromen die gekenmerkt worden door gedragsveranderingen en taalstoornissen ten gevolge van een verschrompeling van de voorste www.bongerdleusden.nl / info@bongerdleusden.nl delen van de hersenen. De ziekte treft vaak relatief jonge mensen (<65 jaar), waardoor de veranderingen een grote invloed hebben op het gezin, het werk en het sociale leven van de persoon.
Bewoners & vrijwilligers
Vrijwilligers vormen een onmisbare schakel in het welzijn van de bewoners van Zorgcentrum Lisidunahof. Zij leveren een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit van leven van de bewoners. Lisidunahof hecht veel waarde aan de betrokkenheid van en samenwerking met vrijwilligers. Er is immers een gemeenschappelijk doel: goede zorg en welzijn bieden. De samenwerking draagt er aan bij dat beter tegemoet gekomen kan worden aan de behoeften en wensen van de bewoners en aan het realiseren van activiteiten die anders niet aangeboden zouden kunnen worden. Ook kunnen vrijwilligers een brug naar de samenleving vormen. Zij brengen de buitenwereld binnen. Omgekeerd kan Lisidunahof laten zien welke wereld schuil gaat achter al hun vormen van zorg, welzijn en dienstverlening.
Groep 1-3: Bongerd Theater op Locatie
Deze groepen zullen een Bongerd Theater op Locatie te verzorgen. De kinderen verzorgen een korte act en er zal gezamenlijk met de bewoners gezongen worden. Vervoer zal verzorgd worden door Stichting Naschoolse Opvang (Sno)
Groep 4-8: Handen uit de mouwen...
Lisidunahof heeft een prachtige activiteitenruimte voor haar bewoners, maar helaas kan daar niet optimaal gebruik van worden gemaakt, omdat er niet voldoende vrijwilligers zijn om de activiteitenruimte te bemensen. De Bongerd zal tot het einde van het schooljaar 2017/2018 helpen bij het openstellen van de ruimte door iedere vrijdagochtend leerlingen van groep 8 te laten assisteren in de programmering van de activiteitenruimte. Zij doen dat niet alleen, iedere week gaat een groep van circa 10-15 kinderen van de lagere groepen mee om te helpen. Wij organiseren hierbij niet alleen activiteiten in de activiteitenruimte,
maar ook bij de verschillende woongroepen. Bij alle activiteiten is steeds een aantal ouders en medewerkers van Lisidunahof aanwezig.
Wat gaan we dan doen, dat leuk is voor jong en oud?
Er is al een aantal leuke dingen op de Lisidunahof aanwezig zoals de beleef TV (een TV die aan de muur kan hangen en die ook als tafel gebruikt wordt waaraan je kunt zingen, op kunt verven, spelletjes doen, etc.). Sommige woongroepen hebben een playstation dus een gadget uurtje behoort tot de mogelijkheden. Maar denk bijvoorbeeld ook aan zingen, bewegen op muziek, puzzelen, spelletjes (memory, kwartet, etc.), kleien, tekenen, schilderen en nagels lakken. Maar ook interviewen over vroeger als onderdeel van een school opdracht, de krant of een boek voorlezen.
Groep 8 Ambassadeurs
Groep 8 krijgt een bijzondere rol in dit project, want zij worden de ambassadeurs van het project. Iedere week zal een aantal kinderen uit groep 8 het bezoek en de activiteiten voorbereiden en begeleiden. Hiervoor zullen ze de volgende dingen moeten regelen:
- Activiteit voorbereiden: uitleg over de gekozen activiteit schrijven voor ouders/kinderen & materialen regelen (indien die niet beschikbaar zijn op de locatie)
- Uitleg geven over de Lisidunahof en de activiteit in de groep die die week aan de beurtis.
- Begeleiden: op de desbetreffende ochtend van de groepjes en de activiteiten ruimte bemannen
- Verslagje maken voor op de website: video/foto verslag of verhaaltje
Zij worden begeleid door ouders. Groep 8 start als eerste met een activiteitenprogramma op Lisidunahof. Zij kunnen die ervaring doorgeven aan de andere Bongerd kinderen. Voor groep 8 is dit een mooie oefening in projectmatig werken en in de groep die die week aan de beurt is geeft het de leerkracht de tijd om gedifferentieerd les te geven. De groepen 6-8 krijgen op 23 maart een presentatie van Janet de Oude Mooi van de Lisidunahof over dementie en het project.
Dit jaar een sociaal project waarbij de hele school zal worden betrokken om een bijdrage te leveren aan het welzijn van een bijzondere maar kwetsbare groep Leusdenaren. Het is fijn om iets voor een ander te kunnen doen, maar het is ook vooral een leerzame ervaring voor de kinderen. Ze leren niet alleen iets over de ziekte dementie en dat het dus bijvoorbeeld bij een eigen opa of oma kan voorkomen, maar ook wat het betekent voor mensen om dementie te hebben. Wat kun je wel en wat kun je niet? Is iemand met dementie nu heel anders dan je eigen opa of oma? Het bezoek zal ongetwijfeld veel vragen oproepen en we zullen proberen al die vragen zo goed mogelijk te beantwoorden. Kortom een bijzonder project waar we met zijn allen een groot succes van willen maken!