De Bongerd beweegt je

In de eerste helt van het schooljaar 2016-2017 zijn we als team aan de slag gegaan met een nieuwe Missie en Visie voor De Bongerd. De uitkomsten daarvan hebben we op 31 januari 2017 gepresenteerd. Vooruitlopend daar op heeft De Bongerd de ambitie zich als de school met meer aandacht voor bewegen te willen profileren.

Na de herfstvakantie heeft het bewegen een eerste invulling gekregen. De Wednesdaymile is een terugkerend evenement op de woensdagochtend geworden. Het traditionele rondje om de school staat op woensdagochtend in ons rooster. Wij hebben gemerkt dat de kinderen het fijn vinden dat er extra aandacht voor bewegen is. Wij gaan hier meer plannen voor uitwerken.

Eind januari 2017 heeft het team een trainingsavond over Bewegend Leren ontvangen. Wij zijn ons ervan bewust dat bewegen (extra) de aandacht moet krijgen, dat is voor alle kinderen beter.

Bewegend Leren gaat verder dan bewegen. Hier gaat het om bewegen tijdens het leren.

Wij ontvingen eerst een stukje theoretische achtergrond. Uit breinonderzoek wordt duidelijk dat allerlei vormen van bewegen vanaf het baby-zijn heel belangrijk zijn. Met name de verbinding tussen de linker- en de rechterhelft speelt een cruciale rol in de informatieoverdracht. Wij oefenden met elkaar:

https://www.youtube.com/watch?v=_mbQv34Zs-w

http://www.learning-solutions.co.uk/getready.php

Bewegend leren helpt kinderen bij het automatiseren. Voorbeelden waar we mee aan de slag gaan zijn:

  • rekenmat
  • spelling mat, woord springen
  • ren je rot
  • tafel mep

Inmiddels zijn de er al heel wat oefeningen in praktijk gebracht. Je vindt ze onder meer op Facebook:

https://www.facebook.com/basisschooldebongerdleusden/videos/768586566630291/