Gezonde school

Gezondheid vinden wij belangrijk! Bewegen en gezonde voeding maken onderdeel uit van ons schoolbeleid. 

 

Gezonde school  'Sport en bewegen'

De Bongerd heeft in 2023 het vignet Gezonde School ‘Bewegen en Sport’ ontvangen. Het vignet Gezonde School is een kwaliteitskeurmerk voor scholen die werken aan het verbeteren van de gezondheid van hun leerlingen.

Binnen het thema ‘Bewegen en Sport’ voldoet de Bongerd aan de gestelde kwaliteitscriteria. Dit uit zich in de praktijk in: gymlessen gegeven door een vakdocent in doorgaande lijn, bewegend leren, buitenschoolse sportactiviteiten en het rennen van de Fridaymile. Daarnaast hebben we de ambitie om de buitenspeelmomenten nog actiever te maken met en voor de leerlingen.

Hersenonderzoek laat zien dat kinderen die actief zijn geweest, zich daarna beter kunnen concentreren. Uit breinonderzoek wordt duidelijk dat allerlei vormen van bewegen vanaf het baby-zijn heel belangrijk zijn. Met name de verbinding tussen de linker- en de rechterhelft speelt een cruciale rol in de informatieoverdracht. Wij integreren daarom bewegen in onze lessen (bewegend leren). Springen bij de leesinstructie, hinkelend de tafels leren, een afstand
lopen om goed te leren hoe ver 10 meter is. Het zijn maar enkele voorbeelden. We gebruiken hiervoor het programma Fit en vaardig en daarnaast halen wij allerlei ideeën en werkvormen uit diverse bronnenboeken. 

Op vrijdag rennen we met de hele school de friday mile. We rennen een aantal rondjes om de school zodat we daarna weer met frisse aandacht een instructie kunnen volgen in de klas.

Hier kunt u meer achtergrondinformatie lezen:

Artikel: Bewegend leren in de klas

Artikel: presteren leerlingen beter door bewegend leren?

 

Gezonde school 'Voeding' 

Samen met leerkrachten en ouders zorgen we voor gezond eten en drinken tijdens de ochtendpauze en de lunch. 

Drinken 

Kinderen drinken op school water. We vragen ouders geen limonade, frisdranken, sportdranken en vruchtensappen mee te geven, omdat ze erg veel suiker bevatten. Alle leerlingen krijgen een 'dopper' voor water van school op de eerste schooldag. Op het leerplein bovenbouw is een watertappunt aanwezig om de 'dopper' bij  te vullen. Dit kan ook in de keukens in het hoofdgebouw en bijgebouw.  Wanneer kinderen geen water lusten stimuleren we ouders te kiezen voor een gezond alternatief, zoals water met een smaakje (waterdrops) of geur (air-up), thee zonder suiker of melk. Voor andere gezonde alternatieve staan wij ook open. 

Eten in de ochtendpauze 

De kinderen eten elke dag een gezond ‘tienuurtje’. We vragen ouders om geen koek, snoep of chips mee te geven. Geschikt voor het tienuurtje vinden wij bijvoorbeeld: 

  • Fruit, zoals appel, peer, banaan, kiwi, druiven, aardbeien en mandarijn.
  • Gedroogd fruit, zoals een doosje rozijnen of een paar abrikozen of dadels.
  • Groente, zoals worteltjes, komkommer, paprika, snoeptomaatjes en radijsjes.
  • Volkoren of bruine boterham, volkoren knäckebröd of een volkoren mueslibol.

Eten voor de lunch

Geschikt voor de lunch vinden wij bijvoorbeeld: 

  • Volkoren of bruin brood, volkoren cracker, roggebrood of een mueslibol. 
    • Brood besmeerd met halvarine of zachte halvarine uit een kuipje. 
    • Gezond beleg is bijvoorbeeld 20+ en 30+ (smeer)kaas, ei, hüttenkäse en light zuivelspread, 100% notenpasta of pindakaas (zonder toegevoegd zout/suiker).
  • Groente en fruit (zoals hierboven beschreven). 
  • Bruin Turks Brood met kaas/ worst etc. en wat komkommertjes, tomaatjes
  • Bruine pitabroodjes met vlees / en groente
  • Volkoren couscoussalade met feta, olijven, tomaat
  • Quinoa salade met kikkererwten, komkommer, tomaat, avocado
  • Bulgur salade
  • Volkoren pasta (penne) salade met kip, pesto en tomaatjes
  • Meergranen wrap met roomkaas, en zalm/ kip en komkommer of rucola

Tip: bekijk ook www.voedingscentrum.nl/etenopschool voor meer tips en inspiratie.

Traktaties 

Kinderen die jarig zijn, zetten we natuurlijk graag in het zonnetje. Veel kinderen brengen een traktatie mee. Dat vinden we erg leuk! We stimuleren het uitdelen van gezonde traktaties, bijvoorbeeld met groente of fruit. Voor kinderen, maar ook voor de leerkrachten. Er zijn ontzettend veel leuke, originele ideeën voor gezonde traktaties te vinden, bijvoorbeeld op internet. En het hoeft echt geen enorm kunstwerk te zijn.

Bij traktaties denken wij aan:

- Groente en fruit in een leuk jasje

- Kleine porties van producten die niet veel calorieën bevatten: popcorn, waterijsjes.

Tip: kijk op www.voedingscentrum.nl/trakteren voor lekkere inspiratie!

Aantal eetmomenten

Op school hebben we vaste eetmomenten. Dat wil zeggen: we eten op vaste tijden en zo weinig mogelijk tussendoor. Dat doen we omdat dit beter is voor het gebit van kinderen. Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 4 keer iets tussendoor te eten over de gehele dag (dus ook ’s avonds). Hier houden we op onze school rekening mee. Eten op vaste momenten heeft ook een ander voordeel. Daardoor weten kinderen precies wat ze kunnen verwachten.

Het goede voorbeeld

Gezond eten doen we met z’n allen. Wij geloven in het geven van het goede voorbeeld. Als leraren bijvoorbeeld fruit of groente nemen als pauzehap, dan geven ze daarmee het goede voorbeeld. Ook ouders en kinderen zelf kunnen het goede voorbeeld geven. Bijvoorbeeld een zelfbedachte, gezonde traktatie of een klein, niet-eetbaar cadeautje voor de leraar aan het eind van het schooljaar. Want dat is net zo leuk.

Feestdagen 

Met feest- en speciale dagen (zoals schoolkamp en Sinterklaas) maken we een uitzondering op dit gezonde voedingsbeleid. Hierbij houden wij wel de hoeveelheden goed in de gaten. 

Uitzonderingen 

Er wordt zeker rekening gehouden met individuele afspraken over allergie, dieet of bepaalde (geloofs-) overtuiging. Dit gaat altijd in overleg.